Biegunka

Przy biegunce organizm nasz traci bardzo dużo wody, a nie przyswaja przyjętego pożywienia. W związku z tym szybko się wyczerpuje. Mimo to przy ostrej biegunce trzeba nieraz zastosować głodówkę przez 1 — 2 dni. Podajemy dużo płynów (1 — 1,5 litra dziennie), żeby nie dopuścić do nadmiernych strat wody w organizmie. Chory otrzymuje napoje w niedużych dawkach, mało słodzone lub w ogóle niesłodzone, takie jak np. herbata, napar z rumianku, czysta przegotowana woda. Po okresie głodówki podaje się kleiki, czerstwą bułkę, następnie przetarte jarzyny, gotowane mięso, jaja na miękko, drobną kaszę. W miarę poprawy stanu zdrowia przechodzimy na dietę normalną z tym jednak że przez jakiś czas należy unikać potraw ciężko strawnych (smażone, tłuste, groch, fasola, pieczywo razowe). Po zapoznaniu się z najważniejszymi, dla nas sprawami sanitarno-higienicznymi (które chyba wystarczająco wyjaśniają konieczność właściwego zorganizowania kuchni na obozie czy biwaku, transportu oraz przechowywania produktów i naczyń, przestrzegania zasad czystości i wielu innych czynności, o których czytaliście w poprzednich rozdziałach i o których przeczytacie jeszcze w następnej części), możemy mówić o sporządzaniu potraw. Czy zastanowiliście się kiedyś, nad pytaniem zawartym w tytule?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *