Bufet smaczny, tanii i wartościowy

Najlepiej będzie jeżeli zrobimy je sami. Może to być napój przegotowanej wody z cytryną lub innymi owocami świeżymi czy suszonymi. Doskonałe są napoje z porzeczek czernionych i białych, z wiśni, z malin, z suszonych moreli itp. Napój taki możemy osłodzić cukrem lub miodem, który nadaje mu przyjemny zapach. Z części owoców przeznaczonych na napój możemy wycisnąć sok i wymieszać go z wodą i cukrem, część owoców możemy wrzucić w całości (np. maliny) lub pokrajać (np. plastry cytryn lub kawałki truskawek). Napój powinien być orzeźwiający i dlatego należy go zrobić z owoców kwaśnych, nie dodawać zbyt wiele cukru, dobrze oziębić. Jeżeli istnieją możliwości, możemy wkładać do szklaneczek z napojem kawałki sztucznego lodu (czystego, nadającego się do chłodzenia artykułów spożywczych). W tym przypadku należy napój przecedzić, a do picia podawać słomki. Picie przez słomki to nie tylko atrakcja, ale i ochrona przed zbyt gwałtownym łykaniem zimnego płynu. Oprócz napojów owocowych możemy podawać napoje mleczno-owocowe bardzo „modne” w wielu krajach. Można je zrobić z mleka słodkiego lub kwaśnego. Są one u nas jeszcze nowością i dlatego na początek nie należy ich robić zbyt wiele. Smacznym i orzeźwiającym napojem na zabawie może być kwas chlebowy lub szampan serwatkowy. Są to napoje z dodatkiem drożdży, a więc fermentujące i w związku z tym należy pamiętać, żeby po zrobieniu wynieść je do zimnego miejsca. W przeciwnym razie fermentacja może przebiegać zbyt gwałtownie, i butelki zaczną „strzelać”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *