CHŁODNIA

Najprostsza obozowa chłodnia to duży garnek gliniany z dopasowaną pokrywą, który wstawiamy do rzeki lub jeziora w pobliżu brzegu. Aby nurt rzeki nie przewrócił garnka, należy na pokrywie położyć kamień. Gdy w drugiej części książki będziemy omawiać poszczególne grupy produktów, powiemy o właściwym przechowywaniu każdego z nich. Tu jedna uwaga ogólna. Nie zapomnijcie zabrać na obóz woreczków do przechowywania mąki, kaszy; puszek na sól, cukier, herbatę; koszy na chleb; gazy do ochrony produktów przed muchami.

JADALNIA
Jadalnię budujemy niedaleko kuchni. Unikamy terenu zbyt nasłonecznianego, pochyłego i nierównego. Staramy się wybrać miejsce ocienione, o rozległ} m widoku na przykład na jezioro.
Żyje jeszcze nie najlepsza tradycja budowania jadalni ziemnych. Jadalnia taka jest „pracochłonna”, niehigieniczna, ujemnie wpływa na estetykę podawania i spożywania posiłków, a w razie deszczu napełnia się wodą. Trudno też ^likwidować taką jadalnię bez zostawienia śladów. Jedynym jej plusem jest to, że przy jej budowie nie zużywamy drewna. Dzisiaj budujemy jadalnie „naziemne”. Aby zaoszczędzić drewna, przywozimy na obóz gotowe blaty. Mogą to być. Stół i ława w jednej „osobie”. twarde płyty spilśnione, które umocowujemy na niskich, mocno wbitych w ziemię palikach. Siedzenia ławek też możemy przywieźć i umocować w podobny sposób. Ławki można również zrobić z żerdzi. W jadalni musi być zawsze czysto, ładnie i miło. Budując jadalnię planujcie zawsze jeden stół na zastęp 8—10 osobowy. Przy większej ilości osób ustawiajcie ławki z obu stron stołu. Jeśli blat stołu nie jest wykonamy z desek łatwych do szorowania obijmy go ceratą. Zdobnicy obozowi niech pomyślą o ładnych dzbankach na kwiaty. W czasie posiłków nie stawiajcie kotłów bezpośrednio na ziemi lecz na podstawkach z żerdzi. W nawiasie przypomnieć należy, że czasem jadalnie okropnie szpecą pół-golasy, zasiadające do stołu w niekompletnym stroju, w którym można całkiem nieźle prezentować się na boisku lub na plaży, ale który do jadalni absolutne nie pasuje.)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *