DESERY

Z cukru zrobić karmel: wsypać cukier do rondelka lub r,a patelnię, zrumienić, rozprowadzić niewielką ilością wrzącej wody. Proszek rozmieszać z niedużą ilością mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać cukier, karmel. Na wrzące mleko z cukrem wlać zawiesinę budyniową, stale mieszając zagotować. Wylać do salaterek lub kubków opłukanych zimną przegotowaną wodą. Podawać z sakiem z wiśni, porzeczek lub malin. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Owoce przebrać, opłukać na sicie, odcisnąć sok, wytłoki zalać wodą, zagotować, przecedzić. Do przecedzonego płynu dodać cukier, zagotować. Żelatynę odsączyć, rozpuścić w małej ilości wrzącej wody, starannie rozmieszać. Do osłodzonego płynu dodać żelatynę, odciśnięty sok, wymieszać, wlać do salaterek, ostudzić. Ilość gotowego płynu powinna wynosić 1—1,5 1. Galaretkę można podawać z bitą śmietaną, z herbatnikami lub biszkoptami. Gruszki opłukać, obrać, przekrajać na pół. Z wody, wanilii cukru zagotować syrop. Włożyć gruszki do syropu, ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gruszek, zagotować. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *