DODATKI DO PIECZYWA

Chcemy was namówić przede wszystkim do sporządzania wszelkiego rodzaju past do chleba. Są smaczne, niedrogie i łatwe do zrobienia. Mają tylko tę wadę, że szybko się psują. Należy je więc przygotowywać tuż przed posiłkiem i od razu zjadać, nie chować „na zapas”. Dorsza oczyścić ze skóry, mięso odjąć od ości i przepuścić przez maszynkę. Musztardę rozetrzeć z olejem, dodać zmielone mięso z dorsza i dokładnie utrzeć. Uwaga: masa powinna dać się łatwo rozsmarować jeśli jest zbyt sucha, można dodać przegotowanego mleka, wywaru z jarzyn lub gotowanej wody. Dorsz lub pikling 0,35 kg twaróg nie kwaśny 0,35 kg Dorsza obrać ze skóry, odrzucić ości, przepuścić razem z twarogiem przez maszynkę. Starannie wymieszać. W miarą potrzeby doprawić do smaku solą. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać trochę przegotowanego mleka lub gotowanej wody. W podobny sposób można zrobić masę z twarogu i śledzi lub szprotów w oliwie (z puszki).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *