IDZIEMY NA BIWAK

Jeśli urządzamy biwak kilkudniowy, musimy zacząć przygotowania co najmniej na dwa tygodnie przed wyjazdem. Zastęp, który planuje wycieczkę, wybiera kwatermistrza- gospodarza, który odpowiada za zorganizowanie naszego biwakowego gospodarstwa. On też powinien ułożyć jadłospis który rada zastępu lub rada drużyny zaakceptuje wówczas gdy opracowywać będzie trasę wycieczki, zadania, plan zajęć, miejsce na biwak, koszty itp. W jadłospisie ma biwak powinny być potrawy proste i łatwe do wykonania. Planujemy przede wszystkim potrawy t/w. „jednogamkowe”, które w jednym daniu dostarczają dużo składników pokarmowych; sporządzenie ich nie nasuwa Miększych trudności, a gotowanie trwa stosunkowo krótko. Chyba czas już zerwać z tradycyjną grochówką, która jest wprawdzie smaczna i sycąca, ale gotuje się stanowczo za długo. W czasie zwiadu przed biwakiem wiosennym można zazwyczaj zamówić u gospodarzy i w sklepie GS mleko, jaja, śmietanę, ziemniaki i warzywa, chleb; możemy też zamówić masło, dżem, makaron, kaszę, cukier. Natomiast konserwy mięsne i z warzyw, np. papryki, zielonego groszku, owoce suszone, boczek wędzony, kiełbasę, ser trapistów, fasolę, zabierzemy ze sobą. Oto dwa przykładowe jadłospisy na trzydniowy biwak organizowany wiosną i w jesieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *