JADŁOSPIS NA KAŻDY DZIEŃ

Jadłospis dzienny powinien być tak zaplanowany, żeby ilość kalorii, którą mamy otrzymać w ciągu dnia, była w sposób odpowiedni rozłożona na poszczególne posiłki. Tak np. przy trzech posiłkach dziennie: śniadanie powinno nam dostarczyć 30—35% kalorii, obiad 35—40%, kolacja 25—30%; przy czterech posiłkach: I śniadanie 25—30%, II śniadanie lub podwieczorek 5—10%, obiad 35—40%, kolacja 25—30%. Należy także pamiętać, żeby objętość i strawność posiłków były mniej więcej proporcjonalne do ich wartości kalorycznej oraz żeby każdy posiłek podstawowy był sporządzony z możliwie różnych produktów, gdyż musi dostarczyć różnych składników pokarmowych. Chodzi tu przede wszystkim o właściwe rozmieszczenie produktów zawierających białko pełnowartościowe. Przestrzegać również należy urozmaicenia posiłków pod względem konsystencji i barwy, bo wygląd potrawy wpływa r-a apetyt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *