JAK WALCZYĆ Z „WROGIEM“?

Ze zwalczaniem much wiąże się konieczność właściwej dezynfekcji wszelkich dołów na odpadki. Oto przepis na skuteczny środek dezynfekcyjny: Jeden kilogram wapna chlorowanego zmieszać drewnianą łopatką z 9 litrami wody. Odstawić na 15 minut. Zalewać doły roztworem, po każdym wyrzuceniu odpadków. Po dezynfekcji zasypać piaskiem.Przed zatruciami pokarmowymi zabezpiecza nas również izolacja produktów i czynności tzw. brudnych od czystych. Do „brudnych” zaliczyć należy te produkty, które mogą być zanieczyszczone drobnoustrojami i których bez właściwego przygotowania nie będziemy spożywać, np. warzywa, ryby, jaja (umyjmy skorupki!), surowe mięso itp. Przetrzymywanie tych produktów w bezpośredniej bliskości innych, przeznaczonych do konsumpcji, jak np. pieczywo, ser, wędliny i inne, stwarza stałe niebezpieczeństwo zanieczyszczania tych ostatnich drobnoustrojami i spowodowania zatruć. I właśnie dlatego do transportu i przechowywania tych produktów trzeba mieć osobne naczynia czy sprzęt np. jaja można przechowywać w oddzielnym koszyczku czy skrzynce mięso w osobnej emaliowanej wanience, garnku czy worku polietylenu pieczywo w specjalnym koszu wybitym płótnem, wędliny też w osobnej wanience czy worku itd. Przy produkcji posiłków przestrzeganie zasady izolacji czynności brudnych od czystych polega na wydzieleniu osobnych oznaczonych wanienek do mycia warzyw, oraz osobnego miejsca do wykonywania tych czynności na przestrzeganiu izolacji naczyń brudnych od czystych naczyń i posiłków, a więc na wydzieleniu osobnych wanienek do mycia naczyń, zachowaniu jednokierunkowości ruchu przy myciu na
wyznaczeniu osobnych desek do obróbki mięsa surowego gotowanego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *