JAK ZAPLANOWAĆ JADŁOSPIS NA ZIMOWISKO?

Ogólne zasady będą takie same jak przy planowaniu jadłospisu na obóz letni. Musimy tylko pamiętać o wprowadzeniu potraw sezonowych zimowych na miejsce potraw sezonowych letnich. Jest to związane zarówno z pewnymi naszymi przyzwyczajeniami żywieniowymi, jak i z zapotrzebowaniem naszego organizmu. Latem chętnie spożywamy potrawy mniej sycące, nieprzetłuszczone, zimne (np. chłodnik, zupy owocowe, kwaśne mleko). W zimie ¡natomiast wprowadzimy więcej potraw z kasz, mąki, nasion strączkowych; wykorzystamy mięsa sezonowe (wieprzowinę, baraninę). Ponieważ na zimowisku mamy zazwyczaj dobrą kuchnię w budynku, możemy sporządzać bardziej skomplikowane potrawy np. różnego rodzaju zapiekanki, pieczone pierogi kulebiaki, ciasta itp. Przykładowy jadłospis na zimowisko znajdziecie wód załączonych do książki „ściągawek” (tabela D). Letni obóz czy zimowisko możemy urządzić najwyżej raz w roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *