JEŚLI NIE MA ŚWIEŻYCH WARZYW

Może się czasem zdarzyć, że wyjdziemy na biwak do takiej miejscowości, w której warzyw i owoców nie ma nawet ,na lekarstwo”. Na zimowisku też brakuje nieraz tycli niezbędnych w żywieniu produktów. W takich przypadkach musimy zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednie konserwy. Spośród konserw z warzyw na wyróżnienie zasługuje: papryka (bez żadnych dodatków, w puszkach, oczywiście papryka warzywo, a nie przyprawa) pomidory w przecierze (w puszkach lub słojach) napój z pomidorów groszek zielony fasolka szparagowa szpinak natomiast szkoda pieniędzy np. na mizerię czy przecier ogórkowy, których wartość odżywcza jest znikoma.
Z konserw owocowych wybierzemy przede wszystkim kompoty z agrestu, truskawek, malin, ewentualnie tańsze soki bez cukru, z owoców cytrusowych. Jeśli znajdziecie kompoty, czy soki bez cukru, z porzeczek kupujcie je również. Kompoty ze śliwek, czereśni, wiśnie, winogron przedstawiają mniejszą wartość odżywczą. Od konserw przeszliśmy do przetworów. Przypominamy więc, że takie przetwory jak dżemy, marmolady, soki słodkie, konfitury są głównie źródłem cukru i dlatego nie możemy ich porównywać z niesłodkimi kompotami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *