KASZA JAGLANA LUB PĘCZAK, WYPIEKANE Z JABŁKAMI LUB ŚLIWKAMI

Kaszę zmierzyć, umyć. Zagotować 3 razy tyle wody, ile wynosiła objętość kaszy lekko osolić, dodać część tłuszczu. Ne gotującą się wodę wsypać kaszę, zagotować, odstawić, dogotować do miękkości w dogotowywaczu, piecyku lub na brzegu płyty (z podkładką azbestową pod garnkiem). Jabłka umyć, pokrajać na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, poszatkować. Brytfanny lub rondle wysmarować tłuszczem, wysypać bułką. Kaszę wymieszać z jabłkami, wyłożyć na blachy lun do rondli, zapiec w piekarniku lub wstawić do rondla z wodą i zagotować. Przed wydaniem posypać cukrem pudrem.

KASZA JĘCZMIENNA LUB RYŻ, WYPIEKANE Z OWOCAMI

Kaszę zmierzyć, opłukać. Mleko zagotować, lekko posolić, dodać margarynę lub masło. Na wrzące mleko wrzucić kaszę, powoli gotować gdy mleko wsiąknie w kaszę, zamieszać, nakryć i dogotować na brzegu płyty, w piekarniku lub dogotowywaczu. Jabłka lub rabarbar umyć, oczyścić, utrzeć na grubej tarce lub drobno pokrajać. Formę lub rondel wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Do przestudzonej kaszy dodać cukier, utłuczony cynamon, owoce, wymieszać, włożyć cio formy. Zapiec w piekarniku lub wstawić do drugiego rondla z wrzącą wodą i ugotować. Przed wydaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *