KASZA JĘCZMIENNA LUB GRYCZANA NA SYPKO

Kaszę zmierzyć, przebrać, opłukać Zagotować wody 2 razy tyle, ile mierzyła kasza. Do gotującej się wody dodać tłuszcz i sól. Na gotującą się wodę z tłuszczem wsypać kaszę, odstawić na bok płyty i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, aż wszystka woda wsiąknie w kaszę. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika lub dogotowywacza. (Można również dokończyć gotowanie na płycie, ale wówczas należy podstawić pod garnek krążek azbestowy albo siatkę).

KASZA JAGLANA LUB RYZ NA MLEKU Z PRZECIEREM Z OWOCÓW

Kaszę zmierzyć, opłukać. Mleko zagotować, włożyć kaszę, dodać trochę soli, cukier, ugotować. Owoce jagodowe prze- tizeć przez cedzak na surowo, wymieszać z cukrem. Przecierem polewać kaszę przed podaniem posiłku. Jeśli zamiast jagód mamy jabłka lub śliwki owoce po umyciu rozgotowujemy w małej ilości wody, przecieramy, mieszamy z cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *