KASZA MANNA NA MLEKU NA GĘSTO

Kaszę wymieszać z częścią zimnego mleka, wlać, mieszając, na resztę gotującego się mleka, dodać sól, ugotować, dodać cukier, starannie wymieszać. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, odcedzić, ostudzić, zemleć na maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodać jaja (przed wybiciem skorupki jaj umyć) i zagnieść z mąką pszenną i ziemniaczaną. Na desce wysypanej mąką zrobić z ciasta wałek, spłaszczyć nożem i krajać. Kopytka wrzucić na wrzącą osoloną wodę i ugotować. Gotować krótko niedużymi partiami. Ugotowane i odcedzone kopytka wymieszać z usmażoną słoniną.

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zmielone ziemniaki wyrobić na gładką masę z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z jajem. Śliwki umyć, osuszyć, wyjąć pestki. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek, pokrajać go na równe kawałki. Z każdego kawałka uformować rękami krążek, w który zawinąć wydrążoną śliwkę. Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę, ugotować. (Knedle są gotowe wówczas, gdy ciasto knedla jest w przekroju równomiernie świecące). Oddzielić, polewać masłem lub margaryną, posypywać cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *