Kuchnia harcerek śląskich

Płyty żeliwnej, obudowały całość cegłami; kocioł, zawsze napełniony, dostarczał ciepłej wody potrzebnej do gotowania, mycia się i zmywania naczyń. Często dostajecie z remanentów wojskowych typowe kuchnie połowę. Jak je wykorzystać? Kotły w tych kuchniach wyjmuje się dość trudno, nie można ich więc utrzymywać w idealnej czystości. Aby nie narażać uczestników obozu na Zatrucia pokarmowe wykorzystujcie tego typu kuchnie tylko do gotowania wody. Posiłki gotujcie zawsze w przenośnych kotłach, na kuchniach zbudowanych przez was. Kuchnię należy przykryć daszkiem brezentowym lub zrobionym z żerdzi i mchu, papy itp. Daszek nie może dotykać komina, Opai gromadźcie w pobliżu kuchni, pod daszkiem (nie zamoknie), w miejscu specjalnie na to przeznaczonym. Pamiętajcie, że sterta chrustu niedbale zwalona koło kuchni wygląda niechlujnie i nieporządnie. Z żerdzi zróbcie Podstawka pod garnki. podstawkę pod kotły, a w pobliżu kuchni postawcie wieszak na podręczne ścierki, pokrywy, łyżki itp. Teren w pobliżu trzonu kuchennego powinien być zawsze dokładnie wygrabiony i okopany zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *