KUPUJEMY KONSERWY

Spośród konserw mięsnych należy wybierać te, które zawierają mięso chude np. z wołowiny, cielęciny), gdyż zależ nam przede wszystkim na białku zwierzęcym, a nie na tłuszczu, który możemy zabrać w innej postaci i po cenie , znacznie niższej. Jeśli nie możemy dostać konserw mięsnych czystych tzn. bez innych dodatków, możemy ewentualnie kupić konserwy mięsne z dodatkiem. Szukajmy tu jednak celowych połączeń produktów: np. cielęcina z groszkiem jest przykładem połączenia celowego, bowiem białko zwierzęce i roślinne będą się nawzajem uzupełniać. Natomiast gołąbki z mięsem są przykładem konserwy, która ma mniejszą wartość w żywieniu obozowym. Polecenia godne są pasztety ze względu dużą wartość odżywczą podrobów, z których są sporządzane. Spośród konserw rybnych wybieramy tańsze, przede wszystkim w sosie naturalnym. Na uwagę zasługują pasztety z wątróbek rybnych i wątróbki z ryb w oliwie czy oleju są one wyjątkowo wartościowe ze względu na dużą zawartość witaminy A w wątrobie. Wątróbki ryb mają dosyć charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Z wątróbek można robić doskonałe pasty do pieczywa np. z dodatkiem twarogu i cebuli, lub jaj na twardo (oczywiście zmielonych)
szczypiorku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *