Kwadrans gospodarczy

Aby usprawnić przygotowanie niektórych posiłków, a zwłaszcza pracochłonnego obiadu, warto wprowadzić do regulaminu dnia tzw. kwadrans gospodarczy. Po śniadaniu, w ciągu 15 minut cała drużyna, podzielnia na grupy, obiera warzywa, zbiera zapas opału, napełnia „zbiorniki” wodą itp.
Taki kwadrans jest wielkim udogodnieniem i jeśli z góry jest zaplanowany i sprawnie zorganizowany nie wprowadzi zamieszania w życie drużyny. Pamiętajcie, by podziału na grupy dokonywać sprawiedliwie, biorąc pod uwagę możliwości fizyczne uczestników. Do obowiązków zastępu służbowego należy również wydawanie posiłków. Odbywa się to różnie na różnych obozach. Chyba zły jest zwyczaj wydawania „w ogonku”. Wspólny posiłek jeśli jest nie tylko dobrze przygotowany ale i estetycznie podany, może być miłym momentem w życiu obozowym. Niech więc uczestnicy siedzą przy stołach, nakrytych w sposób obozowy (menażki i łyżki, kubki do deseru itd.), ozdobionych kwiatami. Nikt poza służbowymi nie kręci się wkoło kotłów, ustawionych na przenośnych podstawkach, aby nie niszczyć murawy. Kucharz i jego pomocnicy dzielą porcje sprawiedliwie i układają je w menażkach, tak aby każda potrawa leżała osobno, bo „groch z kapustą” zawsze wygląda niezbyt apetycznie. Służbowi podają posiłki do stołu, zaczynając od gości i osób najstarszych. Zmywanie i sprzątanie w kuchni nie jest czynnością jednorazową. Służbowi w ciągu całego dnia muszą dbać o czystość naczyń i sprzętu w kuchni, o porządek dokoła. Nie wolno gromadzić naczyń, ani zostawiać obierek, czekając na poobiednie generalne zmywanie i sprzątanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *