MAGAZYN I PIWNICA

Obozowy magazyn mieści się w namiocie rozstawionym niedaleko kuchni. Jeśli drużyna posiada dostatecznie dużo namiotów na magazyn żywnościowy przeznaczamy oddzielny namiot. Jeśli jest jeden wspólny namiot na produkty żywnościowe i siprzęt pionierski, wydzielamy wyłącznie na magazyn pionierski specjalny kąt. Namiot-magazyn rozstawiamy w miejscu przewiewnym, zacienionym, suchym, z dala od mrowiska. Umieszczamy w nim następujące sprzęt pomocnicze: stół-półkę, półki na produkty i sprzęt, podstawy pod kotły i garnki, produkty, wieszaki na fartuchy dla magazyniera i zastępu służbowego, stół i stołek dla magazyniera. Stoły do magazynu możemy zbudować zbudować. Półki zrobimy z żerdek, listewek. Możemy też wykonać półki z elementów przywiezionych na obóz. Stelaż skręcamy z rurek metalowych, półki stanowią twarde płyty spilśnione na listwach, obite ceratą, co ułatwi utrzymanie czystości. W magazynie tym piwnica była zbudowana w namiocie. Miało to tę dobrą stronę, że w razie deszczu nic nie zamokło. Piwnica to po prostu dół, którego ściany oszalowane były żerdkami. Osobne miejsce przeznaczono na ziemniaki i warzywa. Masło, tłuszcze, śmietanę itp. przechowywano w specjalnych, szczelnie zamkniętych naczyniach. Otwór piwnicy przykrywała lekka pokrywa, o odpowiednich wymiarach. Była to rama zbita z żerdzi, obciągnięta kawałkiem płachty brezentowej. Na obozach liczących więcej niż 40 uczestników, i to uczestników silnych, można zbudować piwnicę w ziemi, Dach robimy z maty ogrodniczej na szkielecie. Piwnicę tę trzeba dobrze okopać, by w razie ulewy żywność nie została zalana wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *