Menu do nastroju

Jeśli przyjęcie lub podwieczorek urządzamy w związku z jakąś uroczystością, np. na Nowy Rok, albo też bawimy się w „Spotkanie Przyjaciół z Całego Świata”, nasze menu też musi jakoś pasować do nastroju. Tak więc na Nowy Rok możemy upiec i -podać piernik z migdałem; kto znajdzie migdał, zostanie królem na jeden wieczór. Nie zabraknie też choćby garstki tradycyjnych orzechów. „Przyjaciele z Całego Świata” chętnie zjedzą potrawy „swego” kraju: Chińczyk ryż. Bułgar paprykę, Niemiec parówki z bułką. Gdy mamy już jadłospis i wiemy ilu będzie gości, możemy w oparciu o receptury obliczyć ilość potrzebnych nam produktów,oraz koszt całego „przyjęcia“. Część zakupów zrobimy w przeddzień zabawy; w przeddzień upieczemy też ciasto i zrobimy galaretki z nóżek lub ozora. Natomiast płyny, sałatki, kanapki zrobimy w dniu zabawy. O estetycznym i łatwym urządzeniu bufetu i miejsca, w którym odbędzie się przyjęcie czy zabawa, należy pomyśleć znacznie wcześniej. Warto nawet ogłosić w szkole lab w drużynie konkurs i wybrać (oraz nagrodzić, przynajmniej oklaskami) najlepszy projekt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *