Mleko w proszku

Chude i pełne stosujemy wszędzie, gdzie istnieją trudności w zakupie mleka naturalnego. Mleko w proszku, szczególni chude, łatwo jest przechowywać pozbawione w znacznym stopniu wody nie jest tak dogodnym środowiskiem dla działania drobnoustrojów jak mleko naturalne. Mleko w proszku może być w pełni wykorzystywane do tych potraw, do których wykorzystuje się mleko naturalne. Doskonałe np. jest mleko kwaśne, otrzymane z mleka w proszku, rozprowadzonego wodą według przepisu na opakowa- rju i zakwaszone kulturą bakterii kwasu mlekowego. Mleko w proszku dodane do klusek (kładzionych i krajanych), blinów, ciastek kruchych, babek ucieranych itd. podnosi znacznie ich wartość odżywczą. Sery podpuszczkowe i twarogowe mogą być wykorzystywane nie tylko jako dodatek do pieczywa. Pyszne są różne pasty, które robimy łącząc np. ser twarogowy z podpuszczkowym, rybę i ser, wędlinę z serem, przecier owocowy i warzywny z serem itd. Zwłaszcza sery chude bardzo zyskują na smaku i wartości przez takie połączenie z innym produktem. Tyle o mleku i jego „kuzynach”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *