Najsmaczniejszy, bo na deser

Podstawowym składnikiem smakowym prawie wszystkich deserów jest cukier. Wypada więc i tę grupę produktów omówić nieco szerzej, zanim przystąpimy do sporządzania smakołyków. A ponieważ po słodyczach zawsze chce się pić, znajdziemy jeszcze w tym rozdziale cenne rady, jak ugasić pragnienie.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA CUKRU

Do cukru i słodyczy zaliczamy cukier, miód sztuczny i naturalny, konfitury, dżemy, marmolady, słodzone soki, cukierki, czekoladę. Głównym składnikiem odżywczym tych produktów, a dla cukru jedynym, są cukry proste. Produkty te dostarczają nam przede wszystkim energii. W przetworach z owoców i warzyw mogą być poza tym pewne ilości składników mineralnych, a nawet niektórych witamin. Pamiętać należy, że produkty te działają ujemnie na apetyt, co czasem powoduje niewystarczające spożycie produktów niezbędnych. Poza tym nadmierne spożycie cukru sprzyja powstawaniu próchnicy zębów. Wszystkie więc produkty z tej grupy stosować należy umiarem, jako dodatek uzupełniający wartość kaloryczną posiłku. W żywieniu zbiorowym, gdzie stawka finansowa nie jest zbyt wysoka, powinno się w ogóle zrezygnować z czekolady i cukierków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *