Nasz przykładowy jadłospis może posłużyć jako „ściągawka”

Możemy go zastosować na każdym letnim obozie. Nie realizujmy go jednak z żelazną konsekwencją. Wolno dokonać niejednej, byle uzasadnionej i słusznej zmiany, uwzględniając np. nieprzewidziane trudności w dostawach, ?. nawet… pogodę. W dni upalne przygotujmy więcej płynów, najlepiej zimnych (mleko z owocami, kawa itp.) i zupy owocowe, chłodniki, zsiadłe mleko. Unikajmy tłustego mięsa, zastępując je mięsem chudym, mlekiem, serem, Przyrządzajmy potrawy w dogotowywaczu), aby nie prażyć się zbyt długo na słońcu i przy kuchni jednocześnie. W dni upalne musimy zwrócić szczególnie baczną uwagę na sprawy sanitarne, gdyż ciepło jest sprzymierzeńcem różnych drobnoustrojów, które mogą powodować zatrucia. Jeżeli przydarzy się deszczowa pogoda, a z nią kłopoty rozpaleniem i utrzymaniem ognia, wtedy sporządzajmy potrawy proste. Na śniadanie możemy podać: kawę białą, pierzyną z masłem i wędliną, do tego pomidor, jabłko lub ogórek; na obiad zrobimy krupnik i gulasz z ziemniakami i sałatką lub ogórkiem; na kolację makaron z sosem, do tego herbatę, pieczywo i owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *