OBIERANIE WARZYW

Na obieranie warzyw przeznaczamy osobne miejsce położone w pobliżu kuchni. Zbudujemy tam niskie ławeczki z żerdzi, umieścimy podstawki na wanienki, do których będziemy obierać warzywa. Na obierki przeznaczamy specjalne kosze lub wiadra. Obierek nie należy wyrzucać. Odnoście je co dzień najbliższemu sąsiadowi.

OBOZOWE „KOSZE“ NA ŚMIECI

Odpadki i różne śmieci wrzucamy do specjalnego dołu. Wymiary dołu powinny wynosić 2,5 m x 2 m, głębokość 1,5 m. Kopanie głębszego dołu jest zbyt uciążliwe. Jeśli zapełnimy 3/4 dołu, zasypujemy go i kopiemy następny. Dół musi być zawsze szczelnie przykryty. Najprościej jest szalować dół na stałe grubymi żerdziami lub deskami, na które kładziemy poprzecznie gałęzie, a następnie mech lub darń. Przy brzegu zostawiamy otwór o wymiarach 50 cm X 50 cm, który szczelnie zamykamy pokrywą z desek. Na środku przybijamy rączkę. Po każdym wyrzuceniu śmieci przesypujemy dół piaskiem, co 3—4 dni dezynfekujemy dół dziesięcioprocentowym roztworem wapna chlorowanego. Brudną wodę po zmywaniu, płukaniu warzyw itd. wylewamy do specjalnie na ten cel przeznaczonego dołu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *