OCENA MĄKI I KASZ

Dobra mąka ma swoisty, lekko słodkawy smak, kolor charakterystyczny dla ziarna (pszenna o odcieniu kremowym, żytnia niebieskawym), jest bez zapachu ściśnięta, po otworzeniu garści rozsypuje się. Mąka zła może mieć zmieniony zapach (rap. stęchły), smak (kwaśny, gorzki), może być zgruźlano, zanieczyszczona kałem mysim, może zawierać szkodniki itd. Zła kasza ma cechy podobne. Mąka ma w żywieniu duże zastosowanie. Służy do wyrobu różnego rodzaju pieczywa, począwszy od chleba, a skończywszy na najwykwintniejszych ciastach. Jest, podstawowym produktem wielu potraw takich jak kluski i makarony, pierogi, naleśniki, ołatki itd. Dzięki temu, że skrobia (główny składnik mąki) rozkleja się w gorącej wodzie, mąka służy też do zagęszczania zup sosów, deserów. W mące otacza się mięso przed smażeniem, żeby się lepiej i ładniej rumieniło itd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *