ODJEŻDŻAMY

Nasza dobrze i celowo zorganizowana kuchnia w przeciwieństwie do, innych „lokali” tego typu, ma krótki żywot. Odjeżdżamy i likwidujemy kuchnię wraz z całym obozem. Istnieje stary, ale dobry zwyczaj, że harcerze tak likwidują obóz, aby nie pozostawić po sobie ani śladu nieporządku. O tej zasadzie pamięta też dobry gospodarz. Przede wszystkim dokonuje wszystkich rozliczeń, a następnie wraz ze specjalnie wyznaczonym zastępem likwiduje kolejno takie urządzenia:

  • jadalnię,
  • kącik do obierania warzyw,
  • umywalnię,
  • magazyn i piwnicę,
  • kuchnię,
  • doły na odpadki.

Należy pamiętać, że sprzęt przekazany do pakowania musi być czysty, garnki i kotły wyszorowane, fartuchy i ścierki wyprane i wysuszane. Pakujemy sprzęt do tych samych skrzyń, w których przyjechał. Likwidując kuchnię nie zostawiamy cegieł czy popiołu; cegły składamy na oddzielną stertę i oddajemy gospodarzowi z sąsiedztwa, popiół zakopujemy, zasypujemy rowki przeciwpożarowe, teren wygrabiamy. Blaty kuchenne i rury pakujemy w worki, aby nikt się nie pobrudził przy transporcie. Doły na odpadki przed zasypaniem dezynfekujemy wapnem chlorowanym. Sprawdzamy, czy wszystko jest w porządku i do widzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *