„OSTROŻNIE — GRZYB TRUJĄCY!“

Rydze mlecza je, które mają kapelusze koloru zielonkawo ceglastego, kolor blaszek ceglasty na przekroju lub miejscach zgniecenia zielenieją, wydzielają mleczko barwy pomarańczowej. Do rydza mlecza ja podobny jest mlecza wełnianka i mleczaj płowy obydwa zaliczone do grzybów lekko trujących. Mleczaj wełnianka różni się od rydza mleczaja tym, że ma brzeg kapelusza silnie podwinięty, wełnisty, blaszki jasne i wydziela mleczko białe. Pieczarki: polne, leśne, ogrodowe, ale dopiero wtedy, kiedy blaszki ich nabiorą różowo brązowego koloru, jest to ostrożność konieczna, ponieważ częste są wypadki mylenia pieczarki jadalnej z bardzo silnie trującym muchomorem białym (wiosennym i jadowitym), u którego blaszki .są zawsze białe, nawet u „dorosłego” grzyba. Podobna do pieczarki jest również wieruszka ciemna i strzępiak ceglasty obydwa silnie trujące. Wieruszka ma zapach świeżej mąki, strzępiak dojrzałych jabłek. Gąski żółte, (zielonki) grzyb bardzo smaczny. Ale niestety, do gąsek podobny jest muchomor sromotnikowy, oliwkowozielony, śmiertelnie trujący! Muchomor tym różni się od gąski, że u podstawy trzonu ma zgrubienie, oto one jak gdyby pierścieniem ma też pierścień u góry trzonu. Gąska natomiast ma trzon gładki, równy, bez zgrubienia i bez pierścieni.

  • Pieprzniki jadalne tzw. kurki.
  • Czubajki kanie tzw. sowy.
  • Smardze jadalne i stożkowate. Do smardza podobna jest piestrzenica (zwana, moreklą), trująca, nawet po obgotowaniu groźna dla zdrowia.
  •  Kolczaki dachówkowate (krowia gęba, sarna, łoszak) i obłączaste (sarna, skrzypiec).
  • Lejkowce dęte (skórzak, cholewka).
  • Łuskwiaki płachetki (bedok płachetka, bydlarka, kolpaczek, turek).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *