„Pitrasimy“ smaczne zupy

Podstawą większości zup (z wyjątkiem zup mleczny owocowych) jest wywar z warzyw lub z warzyw i kości lub mięsa. Warzywa używane na wywar nazywamy włoszczyzną. W skład włoszczyzny wchodzi marchew, pietruszka, seler, por, cebula, kapusta włoska. Jeżeli chcemy mieć smaczną zupę, powinniśmy: kości na wywar zalewać zimną wodą włoszczyznę krajać i zalewać wrzącą wodą, a ugotowaną włoszczyznę pozostawiać w zupie (wyjątek stanowią zupy czyste, z których wywar odcedzamy włoszczyznę z tych zup można wykorzystać do sosu mięsnego) stosować do zup (poza mlecznymi i owocowymi) dodatek zielonej pietruszki, kopru, szczypioru itd. Ilość gotowej zupy powinna wynosić około 0,5 1 na osobę. Nastawiając wywar na zupę, należy odmierzyć potrzebną ilość wody oraz dodać pewną nadwyżkę (około 20%) na wygotowanie. Jeśli wygotuje się więcej wody, można ją dolać przed wykończeniem zupy. Po dodaniu wody trzeba zupę jeszcze raz zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *