Plan obozu

Część gospodarcza powinna się znajdować na terenie niezbyt nasłonecznionym, na glebie raczej twardej, (piasek utrudni wykopanie piwnicy i dołów na odpadki), a przede wszystkim blisko „źródła” wody. Wbrew zwyczajom „źródłem” wody nie powinna być rzeka ani jezioro lecz studnia, i to nie byle jaka, ale ocembrowana, przykryta, ze stałym wiadrem do czerpania wody. Mało tego. O zbadanie wody w tej studni musi gospodarz wystąpić do stacji sanitarno-epidemiologicznej w powiatowym wydziale zdrowia. Pamiętajmy, że woda jest dobrym środowiskiem da różnego rodzaju drobnoustrojów, w tym i bakterii chorobotwórczych. Może też być zanieczyszczana substancjami chemicznymi szkodliwymi dla zdrowia. Obecności ich w wodzie nie wykryjemy ani smakiem, ani wzrokiem; tylko analiza laboratoryjna może nam dać prawdziwą ocenę wody.
Dobrej wody powinniśmy używać nie tylko do picia i sporządzania posiłków ale również do mycia naczyń i sprzętu kuchennego. Jeżeli woda budzi jakiekolwiek zastrzeżenia, można ją używać dopiero po przegotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *