Planując jadłospis na biwak jesienny

Przestrzegamy tych samych zasad, co przy jadłospisie na biwak wiosenny. Różnice są tylko w zestawieniu posiłków, co wiąże się z warunkami zaopatrzenia. Na wiosnę potrawy czy dodatki z warzyw i owoców musimy projektować ostrożnie, uwzględniając w pierwszym rzędzie dostępne przetwory (susze owocowe, konserwy z warzyw i owoców w puszkach), gdyż w sezonie wiosennym na wsi bardzo trudno jest dostać świeże warzywa. Natomiast jadłospis jesienny może i powinien uwzględniać różne warzywa i owoce. Na biwak wiosenny w większości przypadków warzywa i owoce (przetwory)”będziemy musieli zabrać ze sobą; na biwaku jesiennym dostaniemy je r.a miejscu. Zaglądając do spółdzielni warto od razu zapisać sobie, w jakich godzinach są otwarte, ponieważ sprzedaż na wsi nie zawsze odbywa się przez cały dzień. Ilościowe zestawienie produktów potrzebnych do zrealizowania jadłospisu opracujemy w oparciu o receptury wartościowych posiłków jednogarnkowych, znajdujące się w części II w rozdziale piątym. Po omówieniu i zatwierdzeniu wszystkich biwakowych planów, na miejsce biwaku wyjeżdża na tydzień przed innymi zwiad kwatermistrzowski. Bierze w nim udział wybrany kwatermistrz gospodarz i zastępowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *