POTRAWY Z KASZ I MĄKI

Z kasz można robić smaczne i wartościowe potrawy, która szeroko rozsławią naszą harcerską kuchnię, ale trzeba ściśle przestrzegać przyjętych ogólnie zasad gotowania, bo kasze mają brzydki zwyczaj: przypalają się. Kasze możemy gotować „na sypko” i rozklejane. Kasze na sypko. Odmierzamy ilość kaszy przeznaczoną ćo gotowania. Gotujemy wodę (w ilości dwu lub trzykrotnie większej od objętości kaszy) dodajemy sól, tłuszcz. Wsypujemy kaszę na gotującą się wodę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem kilkanaście minut następnie odstawiamy do piekarnika lub na bok kuchni, żeby kasza dogotowała się. Jeżeli mamy dogotowywacz, podgotowaną kaszę wstawiamy oo dogotowywacza, w którym na pewno się nie przypali. Na sypko możemy gotować kasze grube, takie jak pęczak, ryż, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, perłowa. Kasze rozklejane. Do gotowania kasz rozklejanych bierzemy 3 do 5 razy więcej wody niż kaszy w czasie gotowania kaszę mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *