Potrzebna do zrealizowania pełnej normy

Kalkulacja, choć niezupełnie ścisła, pozwala nam na zorientowanie się, jaka stawka finansowa będzie potrzebna do zrealizowania pełnej normy. W rozpatrywanym przez nas przykładzie przekracza ona stawkę przewidzianą na wyżywienie, musimy więc o tym pamiętać przy planowaniu jadłospisu i wykorzystywać produkty jak najtańsze; niektóre produkty droższe {np. mięso) częściowo zastąpić tańszymi (np. chudym mlekiem, maślanką itd.). Następną czynnością jest ustalenie ilości produktów potrzebnych do pokrycia dziennego zapotrzebowania całej grupy. Dane te otrzymamy przez przemnożenie zalecanej racji przez ilość osób. Wreszcie ustalamy ilość produktów potrzebnych na cały okres. Wynik uzyskamy przez przemnożenie dziennej racji pokarmowej dla całej grupy przez ilość dni obozowych; przedstawiono go w rubryce 10 — dla chłopców i rubryce dla dziewcząt. Mając te dane liczbowe kwatermistrz może już przystąpić do zawierania umów na dostawy takich produktów, które mają stałe ceny i będą nam na pewno potrzebne, a więc np. chleba, cukru, kasz itp. Jeśli jednak obawiacie się przekroczenia stawki przeznaczonej na wyżywienie, zróbcie dokładniejsze zestawienie artykułów żywnościowych w oparciu o jadłospis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *