Pożywne kanapki

Z warzyw i owoców nadaje się do kanapek rzodkiewka, ogórki, pomidory, papryka, sałata, zielona pietruszka, szczypior, śliwki, jabłka, grzyby marynowane. Warzywa i owoce mogą być używane do kanapek nie tylko w postaci naturalnej dodajemy je również do rozmaitych past, np. pasty z sera białego z dodatkiem papryki, przecieru pomidorowego do pasty z jaj z wyżej wymienionymi dodatkami do pasty z kiełbasy, z ryby wędzonej, śledzia itp. Aby mądrze zorganizować sobie robienie kanapek, musimy najpierw rozetrzeć masło, przygotować dodatki (zrobić pasty, pokrajać wędliny, warzywa, jajka). Potem pokrajać pieczywo i posmarować je masłem, margaryną lub pastą. Wreszcie układamy dodatki, przybieramy. Nie warto robić zbyt wielu rodzajów kanapek (2—4 wzory), za to smaczne i ładnie ozdobione. Gotowe kanapki układamy na tacy w każdym rzędzie jeden gatunek kanapek. W ten sposób podkreślamy wzór sposób wykończenia kanapek, co podnosi ich wygląd estetyczny. Tace ubieramy zieloną sałatą w zimie papierowymi serwetkami. Kanapki należy robić przed samą zabawą. Zrobione wcześniej obsychają, stają się nieapetyczne i niesmaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *