PRZEKĄSKI

Kanapki można robić z różnych rodzajów pieczywa, najlepiej jednak nadają się do tego celu podłużne bułki (barowe, paryskie) lub chleb z formy. Pieczywo do kanapek powinno być z dnia poprzedniego, świeże nie da się ładnie pokrajać i smarować. Kraje się je cienko, ostrym nożem.
Pokrajane pieczywo smaruje się masłem lub margaryną. Jeżeli masło jest twarde, należy je dokładnie rozetrzeć. Do masła, a szczególnie do margaryny, można dodawać: pastę z pomidorów, drobno posiekany szczypior, paprykę, utarty ter żółty itd. Dodatki do kanapek mogą być bardzo różne. Wędliny najbardziej nadające się do tego celu, to: chuda szynka i polędwica, baleron, kiełbasa. Kraje się je cienko w plastry, która , można, układać prosto lub zwijać w rożek. Jaja gotowane ni twardo kroimy w plasterki. Używamy też różnych gatunków sera pokrojonego w plasterki past do smarowania śledzi, pasztetów itd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *