Służbę w kuchni pełnią tylko osoby zupełnie zdrowe
Służbowi dbają o czystość kuchni i zaplecza w czasie służby, a przed zakończeniem służby wykonują następujące czynności:
- Szorują wanienki i stoły do pracy.
- Sprzątają teren.
- Dezynfekują doły na odpadki.
- Piorą fartuchy, wygotowują ścierki i zmywaki.
- Odstawiają do wsi zlewki i odpadki.
MAGAZYNIER
To zwykle starszy 16—17-letni harcerz, który był już na obozie i ma sporo doświadczenia i praktycznych umiejętności. Do obowiązków magazyniera należy: Ścisła współpraca z gospodarzem i zastępem służbowym. Urządzenie i prowadzenie magazynu. Właściwe przechowywanie i magazynowanie środków żywnościowych w warunkach odpowiadających wymaganiom higieny, zapewniającym ich świeżość. Codzienne (razem z gospodarzem) wydawanie artykułów żywnościowych zgodnie z ustalonym jadłospisem. Wydawanie zastępowi służbowemu i przyjmowanie sprzętu gospodarczego. Utrzymanie czystości i porządku w magazynie, prowadzenie na bieżąco książki magazynowej. DOKUMENTACJA obozowa obejmuje:
- książkę kasową obozu,
- kwita,riusze: magazyn przyjmie, magazyn wyda,
- książkę magazynową,
- raport dzienny.
- Książki te opracował Dział Obozów GKH. Każdy obóz musi je mieć i prowadzić. Zakupić je można w sklepach „Centralnej Składnicy Harcerskiej”.
- „Wstęp” do każdej książki omawia sposób jej prowadzenia.