Służbę w kuchni pełnią tylko osoby zupełnie zdrowe

Służbowi dbają o czystość kuchni i zaplecza w czasie służby, a przed zakończeniem służby wykonują następujące czynności:

  • Szorują wanienki i stoły do pracy.
  • Sprzątają teren.
  • Dezynfekują doły na odpadki.
  • Piorą fartuchy, wygotowują ścierki i zmywaki.
  • Odstawiają do wsi zlewki i odpadki.

MAGAZYNIER

 

To zwykle starszy 16—17-letni harcerz, który był już na obozie i ma sporo doświadczenia i praktycznych umiejętności. Do obowiązków magazyniera należy: Ścisła współpraca z gospodarzem i zastępem służbowym. Urządzenie i prowadzenie magazynu. Właściwe przechowywanie i magazynowanie środków żywnościowych w warunkach odpowiadających wymaganiom higieny, zapewniającym ich świeżość. Codzienne (razem z gospodarzem) wydawanie artykułów żywnościowych zgodnie z ustalonym jadłospisem. Wydawanie zastępowi służbowemu i przyjmowanie sprzętu gospodarczego. Utrzymanie czystości i porządku w magazynie, prowadzenie na bieżąco książki magazynowej. DOKUMENTACJA obozowa obejmuje:

  • książkę kasową obozu,
  • kwita,riusze: magazyn przyjmie, magazyn wyda,
  • książkę magazynową,
  • raport dzienny.
  • Książki te opracował Dział Obozów GKH. Każdy obóz musi je mieć i prowadzić. Zakupić je można w sklepach „Centralnej Składnicy Harcerskiej”.
  • „Wstęp” do każdej książki omawia sposób jej prowadzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *