SOLANINA

Znajduje się w bardzo młodych i w starych kiełkujących ziemniakach i też jest szkodliwa dla zdrowia. Solanina jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie i przy gotowaniu ziemniaków przechodzi do roztworu. Wodę, w której gotujemy ziemniaki młode lub stare kiełkujące należy odlewać, nie wolno używać jej do potraw. Gniazdka przy kiełkach trzeba dobrze wycinać. Przy pomocy tej strony nauczycie się odróżniać wszystkie grzyby jadalne od trujących. Dla tych, którzy tej książki nie zdobędą, podajemy kilka podstawowych wiadomości. „Rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia  w sprawie nadzoru sanitarnego nad obrymienia 31 gatunków grzybów, które mogą bez zastrzeżeń służyć do jedzenia. Borowiki, do których zaliczamy borowika szlachetnego prawdziwka, koźlaka, maślaka, sitaka. Zbierając te grzyby pamiętajmy, że podobne do nich są grzyby trujące: borowik szatański (ma kapelusz białoszary z odcieniem zielona wym, trzon karminów oczerwony na szczęście rzadko u nas spotykany) oraz borowik żółciowy (kapelusz płowo- cliwkowy, trzon u szczytu żółty, u dołu czerwony).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *