SOS POMIDOROWY

Pomidory umyć, pokrajać, zalać wrzącą wodą, rozgotować, przetrzeć przez sito lub cedzak. Z tłuszczu i mąki przygotowywać zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i przecierem z pomidorów, zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Używać do kasz, makaronów, fasoli, do ziemniaków, mięsa, ryb, jaj gotowanych na twardo. Grzyby oczyścić, umyć starannie w kilku wodach, pokrajać drobno. Cebulę umyć, obrać, drobno pokrajać. Grzyby połączyć z cebulą, dodać tłuszcz, podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mąkę rozmieszać ze śmietaną. Gdy grzyby zmiękną, dodać zawiesinę ze śmietany i mąki, zagotować, doprawić do smaku. Używać do kasz, ziemniaków, klusek.

SOS MAJONEZOWY

Olej i żółtka ogrzać. Żółtka lekko posolić i starannie ucierać lub ubijać w misce trzepaczką, dodając stopniowo olej w miarę gęstnienia dodawać sok z cytryny lub kwasek. Doprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem. Jeżeli potrzebny nam jest rzadszy sos, np. do sałatek, dodajemy ciepły wywar lub przegotowaną wodę. Sos majonezowy ma zastosowanie jako dodatek do sałatek i surówek z warzyw oraz jako dodatek do zimnych mięs, ryb, jaj, wędliny, pasztetów itp. Jeśli dodamy do sosu majonezowego drobno pokrajane korniszony 0,05 kg i musztardę 0,02 otrzymamy sos tatarski. Owoce umyć, oczyścić, rozgotować, przetrzeć. Trzeba rozmieszać z mąką. Do gotującego się przecieru dodać cukier, śmietanę z mąką, zagotować i ostudzić. Rozbić dobrze zsiadłe mleko i wymieszać z zimnym sosem. Podawać do klusek, makaronów, kasz na słodko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *