SOSY

SOS CHRZANOWY

Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, utrzeć. Z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym wywarem z zupy, zagotować mieszając, dodać śmietanę, utarty chrzan, doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Używać do sztuki mięsa, jaj gotowanych na twardo, wędlin, ryby. Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paski, dodać część tłuszczu, dusić pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewać wrzącą wodą. Z mąki i tłuszczu przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić wywarem z warzyw lub mięsa, zagotować, wymieszać z pozostałym wywarem z włoszczyzny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Używać do ryb, kasz, ziemniaków, mięsa.

SOS KOPERKOWY LUB SZCZYPIORKOWY

Koper lub szczypior umyć i drobno pokrajać. Z tłuszczu : mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić wodą lub wywarem z warzyw czy mięsa, dodać śmietanę, posolić, zagotować, dodać koper lub szczypior. Używać do kasz, klopsików gałek lub pulpetów z mięsa i ryb, jaj na twardo itd.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *