SPIS SPRZĘTU NA BIWAK (dla 10-osobowego zastępu)
- Brezentowe wiadro na wodę,
- dwa garnki 5-litrowe,
- garnek 2 1,
- patelnia,
- miska,
- noże do obierania warzyw — 3 szt.
- nóż większy,
- nóż do otwierania puszek,
- łyżka wazowa,
- deski do mięsa,
- wózek do transportu,
- koszyk do transportu warzyw i bańki na mleko, (jeśli nie można pożyczyć od gospodarzy),
- fartuszki i ścierki,
- proszek do szorowania, zmywaiki,
- folia — 3 kawałki o wymiarach 2 X 1,5 m.
Na biwaku można wykorzystać jako sprzęt pomocniczy menażki, kubki, łyżki i widelce uczestników.
Przed wycieczką a po zwiadzie, zaplanujcie rozbicie biwaku, wydzielcie osobne miejsce na kuchnię i „kuchenną okolicę”. Po przyjeździe wszystkich uczestników zaczynamy urządzać nasze biwakowe gospodarstwo.