TAKA SMACZNA, ŻE PO PROSTU PALCE LIZAĆ!

Gotują się też kluski i to nie tylko w harcerskiej kuchni, bo przecież produkty zbożowe zajmują nie od dzisiaj ważne miejsce w żywieniu. Już nasi mężni pradziadkowie jedli grube placki podpłomyki z mąki mielonej w żarnach lub kasze robione w stępie.) Z biegiem czasu człowiek nauczył się coraz bardziej oczy- szczać ziarna zbóż i produkować różne gatunki mąki i kasz. My mamy już do wyboru wiele gatunków mąki pszennej i żytniej, makaronów, pieczywa i kasz, o różnym smaku i różnej wartości odżywczej. Mąkę i kaszę otrzymuje się przez odpowiednią obróbkę ziarna. W ziarnie składniki pokarmowe są rozmieszczone nierównomiernie. W części zewnętrznej ziarna, tuż pod łuską,  jest najwięcej składników mineralnych (w tym głównie żelaza), witamin, białka w części środkowej występuje głównie skrobia, podstawowy składnik ziarna, główne źródło kalorii. Im dokładniej oczyszczona jest mąka, tym mniej zawiera składników, znajdujących się w zewnętrznej części ziarna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *