TRANSPORT I PRZECHOWYWANIE MIĘSA

Mięso jest produktem nietrwałym, łatwo się psuje. Niezależnie od drobnoustrojów, które powodują psucie się mięsa, które zasadniczo nie są szkodliwe dla człowieka, mogą też występować drobnoustroje chorobotwórcze, groźne dla zdrowia. Do najczęściej spotykanych zalicza się bakterie paraduru (tyfusu rzekomego), rzadziej laseczkę jadu kiełbasianego. W mięsie ze świni i dzików stosunkowo często zdarzają się trychiny. Zanieczyszczenie mięsa drobnoustrojami może być bezpośrednie tzn. pochodzące od chorego zwierzęcia, lub wtórne, spowodowane przez ludzi, gryzonie i owady, brud itp. Ze względu na duże możliwości zanieczyszczenia i wynikające stąd niebezpieczeństwo zatruć pokarmowych lub psucia się mięsa, trzeba zachować daleko idące ostrożności przy transporcie, przechowywaniu i sporządzaniu mięsa. Szczególnie na obozie letnim, gdzie są prymitywne warunki, a upały stwarzają dodatkowe możliwości dla rozwoju drobnoustrojów, zachowanie ostrożności jest sprawą zasadniczą. Żeby zapewnić konieczne minimum sanitarne przy transporcie mięsa, najlepiej wydzielić do tego celu krytą wanienkę emaliowaną, lub kryty garnek ewentualnie worek z polietylenu. Jeśli na obóz sprowadzamy duże ilości mięsa, należy do transportu zrobić specjalną zamykaną skrzynię wybitą blachą. Sprzęt do transportu mięsa musi być utrzymany w idealnej czystości (po użyciu myć wodą z proszkiem lub sodą wyparzać) i przechowywany w sposób zabezpieczający cd zanieczyszczeń. Wędliny należy przewozić w osobnym naczyniu lub worku, gdyż są one używane najczęściej do bezpośredniej konsumpcji i przy zetknięciu z surowym mięsem mogą ulec zanieczyszczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *