Uzupełnienie pierwszego posiłku

Obiad powinien być tak zaplanowany, żeby dostarczał wszystkich składników pokarmowych, był wystarczająco kaloryczny i sycący. Musimy pamiętać, żeby zawierał produkt dostarczający białka zwierzęcego; na obozach nie zawsze tym pamiętamy. Jeśli więc obiad jest bez mięsa, to dodajemy ser, jaja, lub mleko. Nie musi to być zaraz cała potrawa, wystarczy dodatek np. sera do kiusek, czy jajka, do zupy szczawiowej. W każdym daniu obiadowym powinna się też znaleźć poza ziemniakami potrawa z warzyw lub owoców, najlepiej w postaci surówki. Jeżeli zupa jest pozbawiona warzyw lub zawiera ich niewiele, jak np. krupnik, grochowa, fasolowa, wtedy celowe jest podanie do II dania dwóch rodzajów warzyw: np. sałaty i buraczków; marchewki i mizerii; surówki z kapusty i ogórka kiszonego itd. Kolacja powinni być lekko strawna i też urozmaicona. Na sporządzenie kolacji mamy zazwyczaj sporo czasu, nie możemy więc odstępować od zasady, że pierwszeństwo mają kolacje gotowane. Mogą to być potrawy z kaszy, mąki, ziem- jraków, a więc niezbyt pracochłonne. Dodajemy do nich zawsze produkt zawierający białko zwierzęce oraz warzywa owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *