WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA
Mówiąc o wartości odżywczej mięsa, obejmujemy tym pojęciem nie tylko mięso zwierząt rzeźnych, ale i drobiu, ryb, dziczyzny. Jak widzimy, najwięcej składników odżywczych zawierają podroby, szczególnie wątroba. Należy podkreślić, że podroby są nie tylko najlepszym źródłem prawie wszystkich składników odżywczych występujących w mięcie, ale zawierają również witaminę A, która w innych gatunkach mięsa nie występuje, jedynie pewnie jej ilości są w tłustych rybach.
Warto też zwiększyć ilość ryb w naszych jadłospisach, są niedrogie i wartościowe. Nie gardźmy również koniną. Jest tańsza od innych gatunków mięsa, a wartością w niczym im nie ustępuje.
Z zaopatrzeniem w mięso zdarzają się na obozach trudności nie należy się tym jednak przejmować, pamiętając że mięso możemy zastąpić mlekiem, serem lub jajami. Przy zmniejszonym zaopatrzeniu celowe jest szerokie stosowanie potraw półmięsnych.