WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA

Mówiąc o wartości odżywczej mięsa, obejmujemy tym pojęciem nie tylko mięso zwierząt rzeźnych, ale i drobiu, ryb, dziczyzny. Jak widzimy, najwięcej składników odżywczych zawierają podroby, szczególnie wątroba. Należy podkreślić, że podroby  są nie tylko najlepszym źródłem prawie wszystkich składników odżywczych występujących w mięcie, ale zawierają również witaminę A, która w innych gatunkach mięsa nie występuje, jedynie pewnie jej ilości są w tłustych rybach.
Warto też zwiększyć ilość ryb w naszych jadłospisach, są niedrogie i wartościowe. Nie gardźmy również koniną. Jest tańsza od innych gatunków mięsa, a wartością w niczym im nie ustępuje.
Z zaopatrzeniem w mięso zdarzają się na obozach trudności nie należy się tym jednak przejmować, pamiętając że mięso możemy zastąpić mlekiem, serem lub jajami. Przy zmniejszonym zaopatrzeniu celowe jest szerokie stosowanie potraw półmięsnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *