WARTOŚĆ ODŻYWCZA MLEKA

Jednym z podstawowych składników mleka jest łatwo strawne, dobrze przyswajalne i najtańsze wysokowartościowe białko, które dobrze uzupełnia niepełnowartościowe białko produktów zbożowych. Łączenie w potrawach produktów zbożowych z mlekiem lub serem jest w żywieniu celowe i słuszne (np. kasza na mleku, naleśniki z serem, chleb z roztrzepańcem itd. Oprócz tego mleko jest najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia. Jeden litr mleka pokrywa przeciętne dzienne zapotrzebowanie na wapń młodzieży w wieku 13 — 15 lat. Składnikiem mineralnym, który występuje w mleku w ilości niedostatecznej, jest żelazo. Znajduje się ono jednak w innych produktach i ilość jego można łatwo uzupełnić. Spośród witamin występujących w mleku należy wymienić w pierwszym rzędzie witaminę B2 (której duże ilości zawiera zarówno mleko pełne jak i chude), oraz witaminę (która występuje tylko w mleku pełnym). Poza tym w mleku są pewne ilości witaminy B! oraz D. Mleko jest jedynym naturalnym źródłem laktozy, która w przewodzie pokarmowym hamuje rozwój niepożądanych bakterii gnilnych. Tłuszcz występujący w mleku jest lekko strawny. Z punktu widzenia handlowego wartość mleka zależy od ilości zawartego w nim tłuszczu. W racjonalnym żywieniu mleko ocenia się przede wszystkim jako dobre źródło pełnowartościowego białka i witaminy B2 oraz jako najlepsze źródło wapnia. Dzienna norma spożycia mleka dla dzieci i młodzieży wynosi około 1 1. Ilość ta obejmuje zarówno mleko w stanie naturalnym, jak i sery przeliczone na jednostkę mleka. Mleko w proszku ma taką samą wartość jak mleko płynne i może być szeroko stosowane, szczególnie tam, gdzie są jakieś trudności z zaopatrzeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *