Wielkość dogotowywacza zależy od ilości garnków, które chcemy w nim umieścić

Grubość warstwy izolacyjnej pomiędzy garnkami, jak również między garnkami a ściankami, powinna wynosić 10 lub więcej centymetrów. Im warstwa będzie grubsza i szczelniejsza tym działanie dogotowywacza będzie skuteczniejsze. Działanie dogotowywacza polega na tym, że potrawy pod- gotowane na kuchni, w szczelnie zakrytym garnku wkłada się szybko do skrzyni. Warstwa izolacyjna umożliwia zachowanie przez dłuższy czas temperatury, którą posiadała potrawa w chwili zdjęcia garnka z płyty kuchennej. Potrawy pod- gotowane na płycie kuchennej, włożone szybko do dogotowywacza, gotują się dalej, aż do stanu w którym będą odpowiednie do spożycia, z tym oczywiście, że na skutek braku źródła ciepła gotowanie ich trwa dłużej niż na kuchni. W dogotowywaczu nie grozi potrawie przypalenie, wykipienie czy przydymienie. Przy śniadaniu można podgotować niektóre potrawy przeznaczone na obiad, włożyć do dogotowywacza spokojnie zająć się czymś innym, np. zrobieniem smacznej surówki. Przy obiedzie można z kolei podgotować kolację; przy kolacji zagotować wodę, wstawić ją do dogotowywacza i rano mieć ciepłą do mycia zębów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *