Witamina C w warzywach

Pamiętajmy, że prawie wszystkie warzywa i owoce mają u części znajdującej się pod skórką większą zawartość składników mineralnych i witamin że witamina C jest wrażliwa na działanie wielu czynników, które mogą powodować znaczne jej straty lub całkowite zniszczenie że witaminy z grupy B, witamina C występujące w warzywach oraz składniki mineralne są rozpuszczalne w wodzie i nieumiejętna obróbka może spowodować znaczne ich straty. Nie wolno nam również zapomnieć o tym, że warzywa i owoce mogą być zanieczyszczone drobnoustrojami, a czasem i substancjami chemicznymi (np. przy późnym spryskiwaniu drzew i warzyw środkami owadobójczymi). Wartość warzyw i owoców zależy więc w dużym stopniu od tego, jak będziemy się z nimi obchodzić przy przechowywaniu i sporządzaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *