WYKORZYSTANIE MLEKA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W ŻYWIENIU

Mleko w postaci naturalnej pijemy co dzień. Natomiast nie wszyscy doceniamy takie produkty jak mleko chude, maślanka, serwatka, mleko w proszku. Mleko chude może być szeroko stosowane, jako tanie źródło wapnia, białka, witaminy B2. Można je podawać tak jak i mleko pełne pod postacią płynów bez dodatków (mleko gorące, mleko kwaśne roztrzepaniec), jack również z dodatkami (kawa, kakao, bawarka). Może być również wykorzystane do wyrobu napojów mleczno-owocowych, do zup mlecznych, chłodników, kremów. I wreszcie może być dodatkiem uzupełniającym wartość i smak blinów, pieczywa, kasz itd. Z chudego mleka można robić twarożek. Należy tylko wrócić uwagę na to, żeby nie przegrzać mleka, gdyż przegrzany twaróg z takiego mleka jest twardy i niezbyt smaczny. Maślanka należy również do produktów mało wykorzystywanych. Spożywa się ją na ogół w postaci naturalnej, jako dodatek do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Tymczasem z maślanki można zrobić smaczny twarożek, można ją wykorzystać do sporządzania chłodników, kremów, napojów z owocami, jako dodatek płatków i pieczywa na zakwasie.
Serwatka jest wykorzystywana na wsi prawie wyłącznie do karmienia świń w mieście, jeżeli ktoś robi twarożek w domu, wylewa ją po prostu. A szkoda, bo serwatka może być wykorzystana jako napój: a) w postaci naturalnej, b) z dodatkiem wyciągu z jarzyn czy owoców, c) jako napój musujący z dodatkiem cukru i drożdży. Poza tym można ją wykorzystać do zakwaszania zup, takich jak barszcz, kapuśniak i inne. Może być wreszcie dodatkiem do blinów. Jeżeli w pobliżu obozu będzie mleczarnia i w związku z tym możliwości nabycia za niewielką opłatą tych wartościowych produktów mlecznych skorzystajcie z okazji. Wprowadzenie potraw czy napojów z mleka chudego, maślanki czy serwatki urozmaici i wzbogaci jadłospis, nie zwiększając kosztów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *