Wypadki obozowe

Rodzina, która uległa zatruciu, hodowała kaczki; one to, jak się okazało po przebadaniu, były nosicielami paradur j (tyfusu rzekomego). Jaja kaczek, zanieczyszczone bakteriami paraduru, przechowywano w bezpośredniej bliskości chleba. naczyń do mleka, talerzy do jedzenia itd. Inny przypadek: w stołówce jednego z internatów podano na kolację galaretkę z nóżek wieprzowych. Galaretka była świeża, apetyczna, uczennice zjadły ją chętnie. Po kilku godzinach większość dostała biegunki, nudności, wymiotów; wezwany lekarz stwierdził zatrucie. Po przeprowadzeniu badań okazało się, że przyczyną zatrucia była galaretka, w które; znaleziono jady bakterii, należących do gronkowców wywołujących ropnie. W dalszym dochodzeniu stwierdzono, że osoba, która sporządzała galaretkę, miała ropnie na ręku. Inny przykład: w pewnej wsi wystąpiły masowe zachorowania; przeszło 100 osób trzeba było umieścić w szpitalu. Chorzy podawali różne przyczyny zachorowań. Po dokładnych badaniach okazało się, że przyczyną było mięso wieprzowe z trychinami. Ludność tej wsi nie uznawała potrzeby badania mięsa przez lekarza weterynarii, bo uważała, że „u nas świnie są zdrowe”. Podobnych przykładów można by przytoczyć dużo. Powinny być one ostrzeżeniem. Należy pamiętać, że sprawa higieny w żywieniu to nie tylko sprawa czystości, to właściwe postępowanie z żywnością, zabezpieczające przed zanieczyszczeniami szkodliwymi dla zdrowia. Choćbyśmy ułożyli najlepszy jadłospis, urządzili najbardziej nowoczesną kuchnię obozową, nasze wysiłki zmarnują się, jeśli zapomnimy o tym „bezpieczniku”, jakim jest przestrzeganie zasad higieny! Zanieczyszczenia żywności szkodliwe dla zdrowia mogą być różne: np. drobnoustrojami wywołującymi zatrucia lub zakażenia pokarmowe, związkami chemicznymi działającymi czasem w sposób gwałtowny albo wywołującymi zmiany w organizmie, dostrzegalne dopiero po dłuższym czasie. W zależności od tego jaki przebieg mają zmiany w organizmie wywołane obecnością w pożywieniu czynników szkodliwych dla zdrowia, określamy je jako zatrucia lub zakażenia pokarmowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *