Zabezpieczenie mleka i jego przetworów

Należy również zwrócić uwagę na zabezpieczenie mleka i jego przetworów przed działaniem światła, które przyśpiesza procesy jełczejąc tłuszczu i niszczy witaminy A i B2. Mleko w proszku można przechowywać w krytych naczyniach lub w specjalnych workach papierowych, które chronią od wilgoci. Sery podpuszczkowe fermentowane (tzw. „żółte”) najlepiej przechowywać na półkach, zakrywając siatką przed muchami. Sery twarogowe w garnkach kamiennych, również pod siatką lub przewiewną tkaniną. Naczynia i sprzęt do mleka powinny być z odpowiedniego materiału, a więc z blachy ocynowanej lub aluminiowej, kamienne, szklane, emaliowane nieodpryśnięte, ewentualnie gliniane. Używanie do mleka naczyń z blachy cynkowej lub ocynkowanej jest niedopuszczalne ze względu na szkodliwe działanie cynku na zdrowie człowieka. Poza tym mleko przechowywane w bańkach cynkowych czy też źle ocynowanych (pobielanych) nabiera niejednokrotnie nieprzyjemnego smaku metalu. Do gotowania mleka najlepiej wydzielić osobny garnek, którego nie -powinno się już używać do innych potraw. Wszystkie naczynia muszą być myte w wodzie z dodatkiem środka zmiękczającego, a więc proszku do prania, sody lub mydła, dokładnie płukane i wyparzane, a następnie dobrze osuszone i przechowywane w sposób zabezpieczający je od zanieczyszczeń.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *