ZAKUP I PRZECHOWYWANIE TŁUSZCZU

Już przy zakupie tłuszczów należy zwracać uwagę na jakość i świeżość, szczególnie masła i margaryny, gdyż one najłatwiej ulegają procesom jełczenia. Świeże masło ma kolor jednolity, jasnożółty, smak łagodny, zapach przyjemny, konsystencję mazistą, rozpuszczone nie pozostawia sernika. Masło nieświeże lub złe ma kolor zmieniony, niejednolity, marmurkownia smak ostry, gorzkawy, zapach ¡nieprzyjemny może być również masło źle zrobione (tzw. wielkie), które przypomina krem, a rozpuszczone pozostawia dużo sernika. Margaryna ma cechy podobne.
W innych tłuszczach zmiany wywołane jełczeniem najczęściej nie występują tak wyraźnie. Jeżeli w tłuszczu stwierdzimy oznaki psucia się nie zależy go kupować. Tłuszcz zaraz po zakupieniu należy zabezpieczyć przed zepsuciem. Psucie się tłuszczu przyśpiesza: ciepło, wilgoć, światło, powietrze. Dlatego tłuszcze należy przechowywać w miejscu zimnym, suchym, ciemnym tłuszcze stałe najlepiej w zakrytych kamiennych garnkach płynne zabezpieczane od światła lub w naczyniach z zielonego szkła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *