ZAKUP I PRZECHOWYWANIE WARZYW I OWOCÓW

Na obozie nie możemy magazynować większej ilości warzyw i owoców, dlatego musimy właściwie zorganizować zaopatrzenie. Przy zakupie tych produktów należy zwracać dużą uwagę na ich jakość i świeżość. Przywiędnięte, nadpsute warzywa czy owoce mają nie tylko gorszy smak, ale są również mniej wartościowe. Lepiej więc zapłacić drożej, ale zakupić produkt dobry. Robienie większych zapasów warzyw i owoców latem jest niecelowe również i dlatego, że ceny z dnia na dzień maleją. Żeby jednak nie uzależnić się całkowicie od codziennych dostaw, niektóre warzywa czy owoce możemy kupować co kilka dni, np. warzywa okopowe (ziemniaki, marchew, buraki, selery, pietruszka i inne), cebulę, ogórki, pomidory, kapusty, z owoców jabłka, gruszki. Warzywa okopowe możemy przechowywać w wydzielonej części magazynu na ziemi dobrze jest przysypać je piaskiem, żeby nie Obsychały. Pozostałe warzywa i owoce można przetrzymywać w magazynie w przewiewnych skrzynkach lub na półkach. Cebulę w zawieszonym worku. Warzywa liściaste (sałatę, szczypior, koper, botwinę, szpinak, zieloną pietruszkę itp.) oraz większość owoców jagodowych najlepiej kupować w tym dniu, w którym będą spożywane, a najwcześniej dnia poprzedniego. Nawet na krótkie przechowanie należy je umieszczać w miejscu jak najzimniejszym, najlepiej w piwnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *