ZAKUPY I PRZECHOWYWANIE

Przy zakupie należy zwrócić uwagę, czy cukier nie jest zawilgocony, przetwory zapleśniałe lub podfermentowane, miód naturalny zafałszowany. Musimy też pamiętać, że cukier łatwo chłonie wilgoć i zapachy, należy więc przechowywać go w miejscu suchym, przewiewnym, z dala od produktów o silnym zapachu. Amatorami miodu bywają mrówki. Najlepszym sposobem walki z tymi nieproszonymi gośćmi jest takie ustawienie półek z produktami, aby nie było do nich dostępu. A więc póki ustawiamy niezbyt blisko ściany, a nogi (oczywiście półek) zanurzamy w naczyniach z wodą.

CIASTA

Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek, tłuszcz i dobrze popękać nożem. Wbić jaja (przed wybijaniem umyć skorupki), dodać śmietanę, zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na stolnicy. Wykrawać ciasteczka, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec na złoty kolor w gorącym piekarniku. Uwaga: z tego samego ciasta można formować ciastka przez maszynkę, należy tylko zwiększyć nieco ilość śmietany, żeby ciasto było rzadsze. Ciasto: Zagnieść tak jak na ciasteczka, rozwałkować placek, włożyć go do blachy wysmarowanej tłuszczem, wyłożonej papierem pergaminowym. Upiec ra jasnozłoty kolor. Na upieczone ciasto wyłożyć masę serową i zapiec w niezbyt gorącym piekarniku. Masa: Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z częścią cukru. Margarynę rozetrzeć. Do roztartej margaryny dodać ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną, drobno pokrajaną i utłuczoną wanilię, ucierać. Do utartej masy dodać pianę z białek, pokrajaną skórkę pomarańczową i pozostały cukier (do smaku). Wymieszać, wykładać na ciasto. Uwaga: ilość cukru dodawanego do sera zależy od smaku sera. Dobra masa serowa powinna być słodka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *